Ohjeita sormuksen valintaan

 

  
Kulta- ja Valkokultasormukset     

Kulta on aina ollut perinteinen kihla- ja vihkisormus materiaali. Kultaiset vihki ja kihlasormukset ovat romanttinen ja ajaton valinta.

Kulta (Au) on pehmeä, kiiltävä metalli, joka keltaisen värinsä perusteella eroaa kaikista muista metalleista. Se säilyttää kiiltonsa ilmassa ja vedessä.

Kultaa, kuten muitakin jalometalleja seostetaan, jotta saavutetaan halutut työstöominaisuudet, kovuus ja värisävy. Keltakultaa saadaan lisäämällä kultaan hopeaa ja kuparia. Kuparin määrää lisäämällä saadaan punaisempaa kultaa ja rosekultaa, kun taas hopeaa lisäämällä saadaan vaaleampaa keltakultaa. Suurin osa kultasormuksistamme ovat 14 karaatin kultaa, mutta mallistostammne löytyy myös 18 karaatin kultasormuksia.

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan sitä saadaan, kun kultaan lisätään palladiumia. Useimmat valkokultaiset sormukset ovat rodinoituja sormuksia. 

Valkokullan oma väri on sävyltään hieman tummempaa ja harmaampaa kuin rodinoitu valkokulta. Koska kyseessä on  pintakäsittely, se kuluu sormuksista ajan myötä pois ja pinnan alta tulee näkyviin valkokullan oma väri. Sormuksen voi rodinoida kultasepällä uudestaan , jolloin se näyttää taas uutta vastaavalta. Sormuksen uudelleen rodinoinnin hinta on noin 50-60€ mallista riippuen. Rodinoinnin kesto riippuu siitä minkälaisessa käytössä ja kulutuksessa sormus on. 

Kulta ja valkokultasormukset ovat helposti muokattavissa, niitä voi suurentaa ja pienentää ja lisätä vaikka kiviä.

Kultaisia sormuksia löytyy mallistostamme Camilla, Collection Ruesch, Schalins, Kohinoor sekä Kalevala Koru.

Hoito-ohjeet

Kultaiset korut voi puhdistaa kultakoruille tarkoitetuilla puhdistusaineilla tai miedolla astianpesuaineella. Naarmut voi käydä kiillottamassa kultasepällä, jolloin sormuksen saa käsiteltyä aivan uuden veroiseksi.

 

 

 

       Hopeasormukset

Hopea on sormusmateriaalina kaunis, mutta naarmuuntuu herkästi. Toisaalta toiset pitävät siitä, että hopeisissa sormuksissa saa näkyä käytön jäljet. Hopea on myös edullinen jalometalli.

Hopeisen sormuksen kokoa pystyy muuttamaan suuremmaksi tai pienemmäksi ja elämän myötä syntyneet naarmut ja kolhut pystyy hiomaan kultasepällä.                                                                                                                          

Hopea (Ag) seostetaan kuparilla. Korujen valmistuksessa käytetään enimmäkseen 925-hopeaa. Tätä seosta kutsutaan myös sterling-hopeaksi. Yleisimmin hopeaesineet pinnoitetaan puhtaalla hopealla. Tummumisen estämiseksi hopeakorut voidaan rodinoida.                                                                                            

Mallistostamme löytyy Collection Ruesch, Schalins, Camilla sekä Kalevala Korun hopeisia sormuksia.           

Hoito-ohjeet

Jos hopeakorut tummuvat, ne saa puhdistettua hopeanpuhdistukseen tarkoitetulla aineella. Naarmut voi käydä hiotuttamassa kultasepänliikkeessä.

Roidinoidun sormuksen voi rodinoida kultasepällä uudestaan , jolloin se näyttää taas uutta vastaavalta. Sormuksen rodinoinnin hinta on noin 50-60 €. Rodinoinnin kesto riippuu minkälaisessa käytössä ja kulutuksessa sormus on.

 

 

 

       
Titaanisormukset            

 

Titaanisormuksista on tullut suosittuja kihla- ja vihkisormuksia keveytensä ja kauniin vaalean harmaan sävynsä vuoksi. 

Titaani on sormusmateriaalina erittäin miellyttävä, kevyt ja kestävä materiaali.

Titaanin sitkeys  tekee koruista kestäviä. Titaani on metalli, joka on hyvin vahvaa, mutta samanaikaisesti pehmeää ja elastista. Tästä syystä titaanisormukset ovat erittäin kestäviä, mutta naarmuuntuvat herkästi, kun ovat kosketuksessa kovemman materiaalin kanssa. Ensimmäiset naarmut uudessa sormuksessa häiritsevät ensin, mutta sormus hioutuu vähitellen käytössä mattapintaiseksi, jolloin yksittäiset naarmut eivät enää erotu niin selvästi. Täysin kiiltävä sormus ei siis tule pysymään kiiltävänä, ja sormukset joissa on kiiltävää ja matttapintaa yhdistettynä, muuttuvat vähitellen kokonaan käyttömattaiseksi. Mattapintaisen sormuksen pintaa voi siistiä itse, mattaamalla sormuksen uudelleen hankausvillalla ( esim. Pata-Pata). Kiiltävän sormuksen voi käydä kiilloittamassa uudelleen kultasepällä. 

Titaani sopii hyvin allergioista kärsiville, sillä titaani ei ole alllergisoiva materiaali. Valikoimistamme löytyvät titaanisormukset ovat puhdasta titaaania. Titaanin heikko lämmönjohtokyky tekee korusta miellyttävän tuntuisen iholla. Sormus  tuntuu aina samanlämpöiseltä, kuin sormen iho. Keveytensä ja lämmönjohtokykynsä puolesta sormus on lähes huomaamattoman tuntuinen sormessa. 

Mallistostamme löytyy puhtaasti titaanisia malleja, sekä malleja joissa on titaaniin on yhdistetty kultaa, valkokultaa, ruusukultaa, hopeaa tai platinaa. Titaanisormuksia on saatavana kiiltävänä, mattapintaisena, sekä erilaisilla hionnoilla ja taottuna. Mallistostamme löytyy myös kivellisiä titaanisormuksia, jotka sopivat, joko kihlasormuksiksi tai vihkisormuksiksi.

Titaanisormusten muokkaaminen jälkeenpäin on haasteellista. Kivettömiä titaanisormuksia pystyy kultasepällä venyttämään hieman, mutta useimmat kultasepät eivät pienennä sormuksia. Sormuksen valmistajan kautta on mahdollista pienentää tai suurentaa myös kivellisiä sormuksia. Titaanisormuksiin pystyy kaivertamaan. Tarvittaessa titaanisen sormuksen saa myös katkaistua.

Valikoimastame löytyy  Bosie, Collection Ruesch, Schalins ja 3DTitanium titaanisormuksia.

Titaani on ympäristöystävällinen ``vihreä´´ materiaali.

Hoito-ohjeet 

Naarmuja voi poistaa mattapintaisesta titaanisormuksesta esim. karhealla hankausvillalla (Patapata).  
Kiiltävät sormukset voi käydä kiillottamassa kultasepällä. 

 

                            

       

Terässormukset   

Teräs on suosittu sormusmateriaali vahvuutensa, kestävyytensä sekä edullisuudensa vuoksi. 

Koska teräs on kova metalli sormuksen kokoa ei pysty jälkeenpäin muuttamaan, sormuksen katkaiseminen (esim. loukkaantumisen vuoksi) saattaa olla haasteellista.

Hoito-ohjeet

Terässormukset voi puhdistaa miedolla astianpesuvedellä ja pehmeällä harjalla tai kankaalla. Naarmut voi käydä hiotuttamassa kultasepänleiikkeessä. 


 Palladiumsormukset        

 

Palladiumia (Pd) käytetään korunvalmistuksessa, koska se on varsin kevyt  ja helposti muokattava materiaali.  Siitä voidaan valmistaa suuriakin koruja ilman, että tuotteen paino ja hinta kohoavat liiaksi.

Palladiumin raaka-ainehinta on tällä hetkellä kullan ja hopean hinnan välillä. Väriltään se on hopeanharmaa. Palladiumsormukset ovat kulutusta kestäviä. Valkoimastame löytyy Schalinsin palladiumsormusksia joissa metalliseos on Palladium500, joka koostuu 50% palladiumista ja loput seoksesta on hopeaa, sekä Collection Rueeschin palladiumsormuksia , joita valmistetaan mallista riippuen seoksesta 950 (95%palladiumia) tai 500 (50% palladiumia ja 50% hopeaa). Palladiumsormukset eivät tummu.

Materiaalin muokattavuuden vuoksi mallistostamme löytyy myös useita kauniita malleja, joissa on istutettu Swarovskin Cubic Zirkonia-kiviä tai timantteja. Palladium tarjoaa hyvän ja kestävän vaihtoehdon ajan myötä tummuvalle hopealle ja hintavalle platinalle.

 

Hoito-ohjeet

 Palladiumin voi puhdistaa miedolla astianpesuliuoksella ja pehmeällä kankaalla.

 

 

 Tungstensormukset 

 

Tungstenista valmistetut sormukset ovat erittäin kestäviä ja naarmuuntumattomia.

Sormukset pysyvät kiiltävinä ja naarmuuntumattomia, ominaisuus mikä onkin saavuttanut nopeasti suosiotaan. Alkuaineista Tungsteinilla on korkein sulamispiste 6700 astetta F-astetta (3420C). Sitä pidetään maailman kovimpana metallina. Tungsten on väriltään  tummempaa kuin valkokulta ja hopea.  Sormus sopii hyvin myös allergisille. Todella upea naarmuuntumaton Tungstenista valmistettu sormus  on ikuinen ja kestävä valinta.  Bosien tungsten sormuksissa sormuksen sisäosa on titaania. Titaani tuntuu mukavalta sormea vasten. Titaanipinnan ansiosta Bosie Tungstensormuksiin pystyy kaivertamaan.

Hoito-ohjeet

Tungstensormukset voi puhdistaa miedolla astianpesuliuoksella 

 

                           

         Keraamiset sormukset 

 

 Keraamiset sormukset ovat moderneja, kiiltäväpintaisia ja kevyitä.

Lisäksi keraamiset sormukset kestävät hyvin naarmuuntumatta, mutta menevät kolahtaessa helposti rikki. Keraamiseen sormukseen voi kaivertaa, mutta kaiverrus ei juuri keraamisesta pinnasta erotu.

Hoito-ohjeet

Keraamisia sormuksia ei tarvitse hoitaa. Normaali pesu astianpesuaineella tai saippualla riittää.

 


SORMUKSEN KOON MITTAUS:                        
 

Tilaaminen on helppoa jos sinulla on sormuskoko tiedossa, Mikäli se ei ole tiedossa, kannattaa koko käydä mittauttamassa kultasepänliikkeessä sormusmittarenkailla.  Kotioloissa voi koittaa mitata sormen myös siten että leikkaa paperista tai langasta suikaleen ja kääntää sen sormen ympärille ja mittaa sitten suikaleen pituuden sen mukaan missä koossa  mittasuikale tuntuu sopivalta. Sormien muoto määrittelee sopivan mittauskohdan: isonivelinen mittaa nivelen kohdalta, suipposorminen sormuskohdasta. Kannattaa huomioida, että tämä kotioloissa suoritettu mittaus on vain suuntaa-antava. Suikaleella mittaamalla saat sormuksen sisäkehän mitan, eli ympärysmitan selville. Kaisankello.fi  sormuksissa on käytössä sekä ympärysmittoja, että halkaisijamittoja, sormusmallista riippuen. 15.0-23.0. sormuskoot ovat yhtä kuin sormuksen sisähalkaisija millimetreinä. Toinen sormuskokojärjestelmä  45-74 perustuu sormuksen sisäkehän pituuteen (ympärysmitta). 

Sormuksen koon valinta saatta olla joskus haasteellista, Siihen  kannattaa uhrata hiukan vaivaa ja aikaa. Sormen koko saattaa vaihdella jopa saman päivän aikana. Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla,  Keskellä päivää ja viileällä ilmalla sormenympärys taas on pienempi. Kaikkein parasta on sovittaa kokoa keskellä päivää normaalissa huonelämpötilassa.  Turvotukseen saattaa vaikuttaa myös ruokavalio ja lääkkeet. 

Myös sormuksen leveys ja sormuksen sisäpinnan pyöreys vaikuttavat siihen miten sormus sormessa liukuu. Leveämpi sormus tuntuu tiukemmalta kuin ohut sormus. Leveä sormus saattaa vaatia 1/4-1/2  numeroa suuremman koon kuin kapea. Sisäpinnaltaan pyöristetyt sormukset liukuvat sormessa herkemmin, näissä koko kannataa valita hieman pienemmäksi. Esim. 16,3 vastaa sisäreunaltaan pyöristetyissä sormuksissa 16,5 kokoa.  Myös sormen muoto vaikuttaa paljon. 

Jos haluat samankokoisen sormuksen kuin jo ennestään omistat, saat koon yksinkertaisimmin mittaamalla olemassaolevan sormuksen sisähalkaisijan. Paras mittaväline on työntömitta, myös esimerkiksi harppia voi käyttää mitan siirtämiseen sormuksesta viivottimelle tai asetrtamalla sormus suoraan viivoittimen asteikolle. Huomaa kuitenkin, että jos sormus on vanha, se ei välttämättä ole enää täysin pyöreä ja mittaustulos saattaa vääristyä.

Verkkokaupastamme saa erikoistyönä tehtynä pieniä sormus kokoja alkaen  14,3  ja isoja sormus kokoja kokoon 24 saakka.  Nämä erikoistilauksesta toimitettavat koot on saatavina kaikissa Collection Ruesch ja Schalins sormuksissa. Erkoistyönä tehdyillä sormuksilla ei ole vaihto- tai palatusoikeutta.

   

Sormuksen
koko
ympärysmitta
(mm)
15.0 47,1
15.5 48,7
16.0 50,2
16.5 51,8
17.0 53,4
17.5 55,0
18.0 56,5
18.5 58,1
19.0 59,7
19.5 61,2
20.0 62,8
20.5 64,4
21.0 65,9
21.5 67,5
22.0 69,1
22.5 70,7